Historie Medovníku

Příběh Medovníku originál se začal psát před více než 28 lety. Za tu dobu jsme se z malé rodinné firmy rozrostli do společnosti, která dnes díky automatické výrobní lince dokáže vyrobit přes 240 000 kusů dortů měsíčně. Jak se to celé stalo?
Od roku 1996 jsme Medovník originál vyráběli s maximálním podílem ruční práce. Stroje jsme používali pouze pro přípravu těsta a výrobu krémů. Jen za posledních 10 let se však prodej Medovníků více než zčtyřnásobil –  z 500 000 dortů v roce 2013 to byly více než 2 miliony v roce 2023. Proto jsme museli začít přemýšlet o automatizaci celého procesu.
K urychlení našeho rozhodnutí a utvrzení, že jdeme správnou cestou, přispěla také pandemie COVID-19. Ta nám jasně ukázala, jak moc jsme díky ruční práci zranitelní. V době vrcholící pandemie jsme zaměstnávali 110 pracovníků – 36 pekařů a 54 cukrářek, kteří dokázali měsíčně vyrobit 170 000 kusů dortů. Tato kapacita však přestávala poptávce po Medovníku stačit.
V dubnu 2020 jsme proto odstartovali projekt automatizace výroby. Cílem mělo být  zvýšit výrobní kapacity, snížit náklady a zároveň zachovat kvalitumedových korpusů, která je pro nás klíčová. Brzy se ukázalo, že půjde o běh na dlouhou trať. Těsto na Medovníky je velmi specifické, tuhé a standardní pekařské linky si s ním neporadí.
Čekalo nás období zkoušek, objevování slepých uliček, nadšení, které střídalo zklamání a spousta zahraničních cest. Náš Heuréka moment ale nakonec přišel a nám se podařilo najít přesně to, co jsme hledali. Linka na korpusy přicestovala až z Itálie a výkonná průběžná elektrická pec zase z Polska. Zbývalo jen provést potřebné stavební úpravy a 12. března 2023 jsme mohli novou výrobu slavnostně spustit.
Po prvním roce fungování jsme pak s potěšením mohli konstatovat, že díky nové technologii jsme opravdu navýšili kapacitu, ale především jsme ještě o stupínek zvýšili kvalitu Medovníku. Medové korpusy jsou nyní křehčí a dort je díky tomu vláčnější. Už v únoru 2024 jsme překonali magickou hranici 240 000 dortů měsíčně a dalších 20 % máme ještě rezervu.
Na naše pekaře jsme samozřejmě nezapomněli. O hladký provoz linky se nyní stará ve třech směnách 15 operátorů – bývalých pekařů. Další našli uplatnění na jiných pozicích. I přes to, že jsme se nakonec s 10 pekaři museli rozloučit, byla celá transformace výroby úspěšná. A z dnešního pohledu také správná a nevyhnutelná.
Od roku 1996 jsme Medovník originál vyráběli s maximálním podílem ruční práce. Stroje jsme používali pouze pro přípravu těsta a výrobu krémů. Jen za posledních 10 let se však prodej Medovníků více než zčtyřnásobil –  z 500 000 dortů v roce 2013 to byly více než 2 miliony v roce 2023. Proto jsme museli začít přemýšlet o automatizaci celého procesu.
K urychlení našeho rozhodnutí a utvrzení, že jdeme správnou cestou, přispěla také pandemie COVID-19. Ta nám jasně ukázala, jak moc jsme díky ruční práci zranitelní. V době vrcholící pandemie jsme zaměstnávali 110 pracovníků – 36 pekařů a 54 cukrářek, kteří dokázali měsíčně vyrobit 170 000 kusů dortů. Tato kapacita však přestávala poptávce po Medovníku stačit.
V dubnu 2020 jsme proto odstartovali projekt automatizace výroby. Cílem mělo být  zvýšit výrobní kapacity, snížit náklady a zároveň zachovat kvalitumedových korpusů, která je pro nás klíčová. Brzy se ukázalo, že půjde o běh na dlouhou trať. Těsto na Medovníky je velmi specifické, tuhé a standardní pekařské linky si s ním neporadí.
Čekalo nás období zkoušek, objevování slepých uliček, nadšení, které střídalo zklamání a spousta zahraničních cest. Náš Heuréka moment ale nakonec přišel a nám se podařilo najít přesně to, co jsme hledali. Linka na korpusy přicestovala až z Itálie a výkonná průběžná elektrická pec zase z Polska. Zbývalo jen provést potřebné stavební úpravy a 12. března 2023 jsme mohli novou výrobu slavnostně spustit.
Po prvním roce fungování jsme pak s potěšením mohli konstatovat, že díky nové technologii jsme opravdu navýšili kapacitu, ale především jsme ještě o stupínek zvýšili kvalitu Medovníku. Medové korpusy jsou nyní křehčí a dort je díky tomu vláčnější. Už v únoru 2024 jsme překonali magickou hranici 240 000 dortů měsíčně a dalších 20 % máme ještě rezervu.
Na naše pekaře jsme samozřejmě nezapomněli. O hladký provoz linky se nyní stará ve třech směnách 15 operátorů – bývalých pekařů. Další našli uplatnění na jiných pozicích. I přes to, že jsme se nakonec s 10 pekaři museli rozloučit, byla celá transformace výroby úspěšná. A z dnešního pohledu také správná a nevyhnutelná.

Jak šel čas

1998
Historicky první obal Medovníku originál Classic z roku 1998, používaný až do roku 2006.
1998
Návrh obalu pro Medovník originál Classic, který se nikdy nepoužil.
2007
První obal Medovníku originál určeného pro maloobchodní sítě.
2007
Obal Medovníku originál Classic určený pro zahraniční HORECA zákazníky.
2007
Obal, pod kterým znali Medovník Classic zahraniční HORECA zákazníci v letech 2007–2014.
2009
Verze obalu Medovníku originál Classic určená pro export do Holandska.
2009
Obal Medovníku Classic 1400 g určený pro export do Holandska.
2011
Velikonoční edice obalu Medovníku originál Classic používaná v letech 2011–2017.
2011
Medovník Classic ve vánočním obalu používaném v letech 2011–2018.
2011
Obal vyrobený pro mražený Medovník Classic 1600 g, používaný v letech 2011–2018.
2011
Medovník Classic 1600 g, jak jej znali naši maloobchodní zákazníci mezi roky 2011–2019.
2011
Obal našeho nejprodávanějšího dortu – Medovníku Classic 850 g z let 2011–2018.
2012
Limitované edice Medovníku Classic vydaná k filmu Babovřesky, ve kterém si dort zahrál.
2012
Velikonoční edice obalu pro Medovník Classic 850 g z let 2012–2017.
2014
Speciální velikonoční edice pro Medovník originál Classic 850 g a 1600 g z let 2014–2018.
2015
Čokoládový Dort od Krtka prodávaný v síti Tesco v letech 2015–2017.
2015
Dort Farmářský koláč z lineckého těsta vyráběný v letech 2015–2018 pro maloobchod.
2017
Obal Medovníku Classic 1600 g, ve kterém se od roku 2017 prodává v maloobchodních řetězcích.
2018
Obal ořechového dortu Medovník Premium 800 g, jak ho dnes zákazníci najdou na pultech obchodů.
2018
Návrh dřevěného obalu pro Letiště Václava Havla, který se nikdy nerealizoval.
2019
Vánoční obal Medovníku Classic vyrobený speciálně pro zákazníky sítě Kaufland.
2019
Vánoční verze obalu Medovníku originál Classic 850 g, jak ji znají zákazníci od roku 2019.
2019
Edice obalu Medovníku Classic 850 g speciálně navržená pro svátek všech zamilovaných.
2019
Poslední verze obalu pro náš nejprodávanější dort – Medovník Classic 850 g.
2020
Bezlepková verze Medovníku Classic 850 g z let 2020–2022, jehož výroba byla pro nezájem ukončena.
2020
Obal Medovníku Pikao. Dort vznikl díky naši dlouholeté a skvělé spolupráci s Tatrou Hlinsko.
2020
Vánoční verze obalu Medovníku Piknik 850 g vyrobená exkluzivně pro prodejny Lidl.
2020
Velikonoční verze obalu Medovníku Piknik 850 g vyrobená exkluzivně pro řetězec Lidl.
2020
Speciální edice obalu Medovníku Piknik 850 g vyrobené ke Dni Matek pro prodejny Lidl.
2021
Exkluzivní obal určený pro řetězec LIDL, který symbolizuje medovou plástev. Obal získal v roce 2023 několik cen.
2021
Speciální velikonoční edice obalu pro Medovník Pikao vyrobená pro Lidl.
2021
Další z obalů vyrobených speciálně pro Lidl, tentokrát pro Medovník Premium u příležitosti Dne matek.
2021
Obal pro Medovník karamel 900 g, který mohou zákazníci najít v maloobchodní síti.
2022
Obal Medovníku Premium navržený ke Dni svatého Valentýna pro prodejny Lidl.
2022
Medovník Piknik 850 g vyráběný exkluzivně pro prodejny Lidl.
2022
Náš nejnovější dort – Medovník makový. Vývoj dortu byl velmi náročný, o to více pyšní jsme na výsledek.