Novinky

8. 6. 2017
Medovník originál v Německu

Vážení zákazníci, další příjemná zpráva je tu - ode dne 8.6. je možné zakoupit medovník originál v celé obchodní síti společnosti Monolith na území Německa. K dostání jsou verze 116 g, 800 g ořechový, 850 g classic a 1600 g classik. Všem našim novým zákazníkům v Německu přejeme dobrou chuť :-)

22. 5. 2017
Medovník originál v Polsku

Vážení zákazníci, k příležitosti oslav Dne matek, který letos připadá v Polsku na 26.5., si v 21. a 22. týdnu v síti prodejen Tesco můžete zakoupit naše medové dorty . Na výběr bude verze medovník originál 850 g classic a 800 g ořechový. Přejeme medovníku v Polsku mnoho úspěchů

9. 5. 2017
Medovník originál v Maďarsku

Vážení zákazníci, s radostí si vám dovolujeme oznámit, že od 20. týdne je možné si náš medový dort zakoupit také v Maďarsku v síti obchodů Tesco. K dostání je verze 116 g a 850 g. Přejeme všem našim novým zákazníkům dobrou chuť.

13. 4. 2017
veselé Velikonoce

Vážení zákazníci, přejeme vám pohodové a veselé prožití velikonočních svátků :-)

6. 1. 2017
ISM 2017

Vážení zákazníci,
stejně jako v loňském roce, také letos se naše firma pod záštitou agentury CzechTrade zúčastní největší světové výstavy cukrářských výrobků v německém Kolíně nad Rýnem. Ve dnech 29.1. - 1.2. nás můžete navštívit ve výstavní hale 11.2., stání C61.
Přejeme vám vše nejlepší v novém roce a těšíme se na setkání.

29. 12. 2016
PF 2017

Vážení zákazníci,

tímto nám dovolte poděkovat za Vaší přízeň a popřát Vám VŠE NEJ v novém roce 2017 :-)

19. 10. 2016
akční nabídka v českých prodejnách Tesco

Vážení zákazníci, v týdnu od 19.10. - 25.10. jsme pro vás v prodejnách Tesco připravili mimořádnou nabídku všech velikostí "Medovníku originál" za mimořádné akční ceny. Tak neváhejte a oslaďte si sychravý podzim :-). Přejeme vám dobrou chuť.

3. 10. 2016
nabídka Medovníku originál pro firmy - Vánoce 2016

Vážené firmy a marketingová oddělení, stejně jako v minulých letech, také letos vám nabízíme možnost výroby a dodání Medovníků jako vánoční dárky pro vaše zaměstnance či obchodní partnery. Objednávky prosím zasílejte na email medovnik@medovnik.cz. Děkujeme.

30. 9. 2016
hledáme distributory na Moravě

nabízíme mimořádnou obchodní příležitost zavedené distribuční společnosti na celou oblast Moravy pro prodej výrobků "Medovník originál" do sítě HORECA. Nabízíme férové podmínky a kvalitní produkty. Nabídky zasílejte na email medovnik@medovnik.cz. Děkujeme a těšíme se na spolupráci. Medovník originál

27. 9. 2016
Medovník originál v prodejnách Tesco na Slovensku

Vážení zákazníci na Slovensku, s radostí vám oznamujeme, že od pondělí 26.09. si "medovník originál" ve variantách 116 g, 350 g, 850 g a ořechový 800 g můžete zakoupit ve všech prodejnách Tesco. Přejeme vám dobrou chuť :-)

19. 9. 2016
Leo Express

Vážení zákazníci, od 15.09. 2016 si můžete váš oblíbený "Medovník originál" dopřát na vašich cestách ve vlacích společnosti Leo Express. Přejeme vám šťastnou cestu a dobrou chuť :-)

29. 6. 2016
Napsali o nás: časopis Vlasta

Odkud přišel MEDOVNÍK? Pochází z východních zemí, ale u nás již zdomácněl natolik, že jsme ho přijali za svůj. Vyrábí se v Praze a letos slaví dvacet let na českém trhu.

Zrovna tak jako u nás má každá rodina svůj „nejlepší“ recept na vanilkové rohlíčky, v Rusku si rodinné klany střeží vlastní, léty prověřený recept na medovník. Ten, který známe v Čechách, pochází od babičky Alexandra Chibovského. „Historie receptu je staroslovanská, ale ten náš pochází od babičky z Ukrajiny,“ vysvětluje původ sladké laskominy, kterou známe, syn majitelů firmy Alexandr Chibovský.

Dort k narozeninám

Před dvaceti lety se z Moskvy přestěhovali do Prahy. Právě slavil desáté narozeniny, ke kterým mu maminka upekla co jiného než medovník. „Čirou náhodou ho u nás ochutnal tátův kamarád, který provozoval restauraci. Zachutnal mu, a tak ho napadlo, že by ho zkusil prodávat jako zákusek,“ vzpomíná na první výrobní krůčky Alexandr Chibovský. Hosté v podniku si ho oblíbili, a tak maminka Marianna pekla dva tři dorty denně. Sladká pochoutka však okamžitě mizela z pultu, což inspirovalo Olega Chibovského, aby ji nabídl i do dalších podniků. Bez znalosti řeči, bez kontaktů, obcházel restaurace, nosil vzorky s tím, že pokud se do dvou dnů neprodají, vrátí jim peníze.

„Bylo to těžké, medovník se vzhledově nikomu nelíbil. Lidé znali zdobené dorty. Teď k nim přišel člověk, který sotva mluvil česky, a nabízel jim něco na pohled nehezkého. Ale nikdy nedošlo na to, že by jim musel vracet peníze. Pokaždé se dorty prodaly a bylo potřeba navyšovat výrobu,“ říká Valerie Varlamová, která ve firmě pracuje již patnáct let. První kusy dnes tak slavného dortu vznikaly ve stísněných prostorách panelákové kuchyně, v běžné troubě. Paní Chibovská pekla denně až padesát dortů. „Už to bylo neúnosné. Všechno bylo načichlé medem. Voněl nám i na záchodě,“ směje se Alexandr.

Pořád ručně

Nezbývalo než otevřít první provozovnu. Našli starší pekárničku, kde mohli rozjet větší výrobu. K pekárně patřil i malý obchůdek, kde čerstvé dorty rovnou prodávali. Tehdy přijali prvního řidiče i první zaměstnance do výroby. Dnes, po dvaceti letech, ve firmě pracuje 77 lidí. Mnoho z nich je Medovníku věrných dlouhá léta a někteří již do firmy přivedli i svoje děti. „To se mi tady moc líbí, opravdu u nás pracují celé rodinné klany a rodinná atmosféra je cítit. Lidé jsou pro tu práci nadšeni a pozitivní energie se přenáší i do každého dortu,“ říká výkonný ředitel Jiří Černý.

Medovník získal ochrannou známku, striktně se drží původní receptury a dodnes se vyrábí ručně.

Kolem výrobny Medovníku originál chodím každý den a každý den doslova nasávám omamnou vůni. A dnes mě nechali nahlédnout do tajů výroby. Všude ohromné množství medových placek připravených k plnění. Jedna jako druhá. „Už jsme ve čtvrté výrobně, ale je to zase jen přestupné místo. Stále se rozrůstáme a potřebujeme větší prostory,“ říká Valerie a provází mě malou místností, kde se na páře míchá těsto. Receptů na medovník je nepřeberné množství. Jedno však mají společné, základem je kvalitní med. A toho v pražské výrobně spotřebují tuny. „Intenzivně dbáme na vstupní suroviny a snažíme se podporovat český trh, a tak téměř výhradně odebíráme od českých dodavatelů,“ říká Jiří Černý.

majitele.jpg cukrari.jpg
Zakladatelé a majitelé firmy Marianna a Oleg 
a vpravo jejich věrní cukráři při výrobě medovníku

To už ale procházíme „odpočívárnou“, kde se těsto nechá 24 hodin odstát. Druhý den ho cukráři zpracovávají. Koukat jim pod ruce je úplný koncert. Na směně je asi deset pekařů, kteří v mžiku vyválejí plát, vykrojí dva kruhy, dají na tři minuty do trouby, které má každý pekař k dispozici hned tři. Mezitím vyndají již upečené pláty a takto dokola celý pracovní den. „Pečení placek je nejtěžší, stát osm hodin u horké trouby, ze které se na vás valí horký vzduch... Kdysi jsme měli jednu pec pro člověka, dnes je každý náš pracovník schopen péct ve třech pecích najednou,“ říká Valerie a ukazuje mi, na jaké pozici začínala ona sama. Před patnácti lety přišla do firmy jako cukrářka na promazávání dortů. „Když jsem začínala, promazali jsme v páru nějakých třicet dortů za hodinu. Dnes jich v průměru uděláme za hodinu mezi šedesáti a osmdesáti. Při pokusu o rekord jsme jich však dokázali promazat 180,“ směje se.

Vypadá to neuvěřitelně. Dvě cukrářky proti sobě, jedna promazává pláty dvěma různými krémy, druhá dorty obaluje ve strouhance z perníku a v ořeších. Je vidět, jak už to mají vychytané. Nepoužívají žádné nože ani stěrky, na ruku si navléknou rukavici a hezky ručně mažou a mažou a mažou... „Tuhle promazávací vychytávku jsem vymyslela já, abych si usnadnila práci. Dříve se k mazání používala lžíce, ale tímto způsobem mi to šlo rychleji a od té doby se to chytlo. Jinak to ani nejde, když za směnu uděláte stovky dortů,“ směje se Valerie.

Posilování s dorty

Práce je to voňavá, ale náročná. Taková osmihodinová posilovna. „Cukrářka musí vždy najít vhodné velikosti i hmotnosti plátů, aby každý hotový výrobek vážil stejně. Z jednotlivých plátů omete mouku. Spodní plát musí být tenký, a tak prochází jednotlivé placky, aby vyhledala správnou kombinaci. Naváží, připraví a pak už jede a promazává.“ Valerie se přes post vedoucí výroby postupně propracovala až na účetní. Přesto když je hodně zakázek, například před Vánocemi, se do výroby ráda vrací, aby vypomohla.

Jednou jedinkrát majitele firmy napadlo, že by začali vyrábět strojově. Ale od myšlenky velmi rychle upustili. To už by nebyl pravý medovník. A tak dvacet let, denně, pracují stále stejně. Jediné, co se k dvacetiletému výročí změnilo, je design obalů a aktuálně dochází k nepatrné úpravě složení. „Od loňského září jsme pod tlakem zákazníků, řetězců i koalice, která řeší přítomnost palmového oleje ve výrobku. Od začátku byl medovník podle staré receptury vyráběn z margarínu, který je součástí jednoho krému. Z důvodu technologie obsahuje každý z margarínů větší či menší procento palmového oleje. V našem je cca 3,5 procenta oleje. Není to tedy tak, že bychom do dortu lili palmový olej, je to skutečně jen z důvodu použití margarínu. Uvědomujeme si, jakou má palmový tuk důsledky na přírodu, a hledali jsme alternativu. Našli jsme ji a právě uvádíme na trh nové obaly, kde je jiné složení, které nepoužívá palmový olej, ale zcela nejmodernější technologický margarín bez palmového oleje, do kterého ještě přidáváme pravé máslo,“ vysvětluje Jiří Černý s tím, že chuť dortu to neovlivní. Každopádně i nový produkt prošel zátěžovým testem zaměstnanců. „Není divu, že za rok a půl, co tady pracuji, mám pěkných pár kilo navíc. Myslím, že to mluví za vše. Medovníku se zkrátka nikdy nepřejím,“ směje se Jiří Černý.

18. 6. 2016
Nový design obalů

K příležitosti našich 20. narozenin jsme pro Vás, naše zákazníky, připravili zcela nový design našich obalů. Jako první se seznámíte s krabičkou na medovník 116 g, následovat bude 850 g a poté 1600 g. Věříme, že se Vám tyto nové obaly budou líbit a za Vaše názory předem děkujeme.

12. 6. 2016
Klasa A

Medovník originál získal certifikaci Klasa A.

aklasa.png

1. 6. 2016
Bez palmového oleje

Od prvního června je „Medovník originál" vyráběn z margarínu bez palmového oleje, s přídavkem másla z farmy Krhanice. Dobrou chuť.

Medovník je k dostání v těchto prodejnách:

Napište nám!

Vizard, s.r.o. - idatabaze.czCukrářské výrobky - idatabaze.cz